Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

Lucázás

Populáris hír

Cím

Ne feledjük el népi hagyományainkat!

Ma már december 13-án nem szórunk hamut a kapuk elé, lefekvés előtt nem eszünk fokhagymás kenyeret, hogy elűzzük a rossz szellemeket. Nem zárjuk el a seprűket, hogy nehogy azon nyargalásszanak a boszorkányok, de Luca napjának megvannak a ma is alkalmazható hagyományai. Gondoljunk csak bele, mekkora öröm lehet akár fiatal családokhoz, akár elhagyott idős emberekhez bekopogni, és előadni egy lucázást. Nem csak értékmentés és hagyományápolás, hanem lelket is vidít.
A lányok régen ezen a napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük. Vicces elfoglaltság lehet ez a mai lányoknak is.
Ehhez a naphoz kötődik a legismertebb hagyomány, a Luca-szék készítése. Ezen a napon kezdték el faragni, úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni, de karácsony szentestére készen kellett lennie. 

Tisztelt Lakosok! 

2016.12.13-án az iskolásaink Luca napján végigjárják a falut,több helyen megállnak ünnepi dalokat énekelve. Kérjük tisztelettel Önöket, fogadják szeretettel a műsort, jutalmazzák a gyerekek szorgalmát!


Porva Községi Önkormányzat 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!