Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

Munkálkodnak a hódjaink

Populáris hír

Cím

Munkálkodnak a hódjaink!!

A hódok jelenlétét bemutató fotók Porva külterületén, élőhelyüknek csak egy töredéke. Ember számára kényelmetlenül járhatatlan a kotorékuk környéke.

A hódvár 1—2 méter magas, gallyakból, ágakból és sárból összehordott, búboskemence alakú építmény, amely az eurázsiai hód esetében általában a vízparton áll. A hód maga is összehordhatja a kotorék alapjának anyagát. Ágakból és iszapból szigetet épít, s ennek belsejében található a fészeküreg. A kotorék padlószintje a vízszint fölött helyezkedik el, a vár pedig 2—3 méter magas is lehet.

A faj kiválóan alkalmazkodott a vízi életmódhoz, élőhelye a fás vízpart. A faj kizárólag növényi eredetű táplálékot (lágyszárúakat, fakérget és leveleket) fogyaszt, rágásnyomai árulkodnak jelenlétéről. Rágásra metszőfogai folyamatos növekedése miatt is szükség van.

Az eurázsiai hód általában partoldalba vájt odúban lakik. Az üreg hossza 0,8—11 méter között változik, a járat végén található lakóhelyiség átmérôje pedig 50—80 cm.  A hódok kiválóan úsznak. Bundájukat a végbélnyílás körül elhelyezkedő két szagmirigy váladékával teszik vízállóvá, farkukkal kormányoznak, úszóhártyás lábaikkal pedig előrelökik magukat a vízben. Hátsó lábaik második karma speciális bundatisztító karommá módosult. Egymással füttyögéssel, szagjelzésekkel és farokcsapkodással kommunikálnak, ez utóbbival a veszélyre hívják fel a figyelmet.

A hódok nem alszanak téli álmot. Kemény télen a hódok arra kényszerülnek, hogy hosszú heteket, esetleg hónapokat a kotorékukban töltsenek. Ilyenkor életritmusuk megváltozik. A jég fogságában, a homályosan megvilágított üregben akár 18–20 órán keresztül is ébren maradnak, és ezt követôen 8–9 órát alvással töltenek. Az eurázsiai hód általában partoldalba vájt odúban lakik. Az üreg hossza 0,8—11 méter között változik, a járat végén található lakóhelyiség átmérôje pedig 50—80 cm. A kotorék bejárata víz alatt található, ezért az állat láthatatlan marad szárazföldi ellenségei elôtt, s így kölykeit is nagyobb biztonságban tudja.
Magyarországon védett faj!!

Forrás: Az OBI a WWF Magyarország hód-visszatelepítési programjának kizárólagos támogatója.
Borítóképünk illusztráció, a galériában szereplő fotók: porvai önkormányzat

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!