Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

A„Quality of Life“ projekt

Populáris hír

Cím

Szépalmapuszta Gut Aiderbichl sajtóközlemény

A„Quality of Life“ projekt a bécsi Állatorvostudományi Egyetem, a svájci Sandgrueb Alapítvány, a zürichi Vetsuisse Kar és további kutatóintézetek együttműködése, melyben a szépalmai Gut Aiderbichl-birtok is nagy szerepet játszik:

 

A Gut Aiderbichl fontos intézkedéseket hajt végre a lovak életminőségének javítása érdekében – mely testközelből megtapasztalható Szépalmán

 

Körülbelül 700 ló él a Gut Aiderbichl birtokain, mely lovak nagy része már időskorú, így nyugdíjas éveiket töltik a Gut Aiderbichnél, közülük több mint 100-an Szépalmán. Az idős lovak már számos egészségügyi problémával küzdenek. Azonban meddig beszélhetünk még minőségi életről? Mivel eddigi kutatások nem adnak választ erre a kérdésre, az állatvédelmi közösség és a lótartók számára ez a téma különösen érdekes. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life" projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben. A projekt egyik része kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik. A bécsi Állatorvostudományi Egyetem csapata következtetéseket von le az állatok viselkedéséből a jóllétükre vonatkozóan. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása.

 

A lovak igényei változnak, ahogy öregszenek

A Gut Aiderbichl több mint 20 éve elkötelezett az állatvédelem mellett. A Gut Aiderbichlnél az állatok örök otthonra találnak életük természetes végéig, melyből körülbelül 700 ló. Jelenleg a Gut Aiderbichlnél több mint 150 ló érte el a 25 éves kort. Néhány éven belül a Gut Aiderbichl lovainak több mint 50 százaléka az idős lovak közé fog tartozni. Az állatvédelmi közösséghez hasonlóan sok lótulajdonos is szembesül lova megöregedésével. Az idősödő emberekhez hasonlóan az állatok szükségletei és igényei ilyenkor gyakran alapvetően megváltoznak.

A probléma azonban itt az adatok hiánya. Milyen információkra támaszkodhat a lótulajdonos, ha azt szeretné, hogy állata semmiben ne szenvedjen hiányt, miközben öregszik?

A bécsi Állatorvostudományi Egyetem együttműködik a Gut Aiderbichllel –a lovak viselkedését kutatják

A Gut Aiderbichl a legfrissebb tanulmányi eredményekre szeretne támaszkodni e tekintetben. Prof. Dr. Florien Jenner, PD Dr. Ulrike Auer és csapata több mint három éve dolgozik azon, hogy a lovak viselkedéséből következtetéseket tudjanak levonni egészségi állapotukra vonatkozóan.

 

Azt már megállapították, hogy az egészséges, stresszmentes lovaknak folyamatosan ismétlődő napi rutinjuk van. A napjuk körülbelül 38 százalékát táplálkozással, 45 százalékát pihenéssel és 17 százalékát aktív mozgással töltik. Ezeket a paramétereket a bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja referenciaként is meghatározta az állatok jóllétének egyéni felmérése érdekében.

 

Az aktivitást mérő szenzorok pontos eredményeket tesznek lehetővé

A tudományos eredmények érdekében a Gut Aiderbichlnél lévő lovakat 5-10 napig szenzoros kötőfékekkel szerelte fel a bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja. A kutatások részben a magyarországi  birtokon zajlanak, hiszen a nemzetközi kutatócsoport tagja a Gut Aiderbichl Szépalma lóspecialista állatorvosa, Dr. Kelemen Zsófia. Ezek a szenzorok nem korlátozzák a lovakat a természetes mozgásukban, hanem adatokat gyűjtenek az állatok viselkedéséről, pontosabban arról, hogy mennyi ideig esznek, pihennek, mozognak, hányszor fekszenek le. Ezenkívül a kutatás részeként rendszeres állatorvosi vizsgálaton esnek át a lovak, így vizsgálják az állatok egészségi állapotát, tápláltsági szintjét és sántasági fokát. A lovak társas kapcsolatainak elemzéséhez, szintén szenzoros vizsgálatokkal, az egyes egyedek közötti távolság mérésére is sor kerül.

 

Fontos megállapítások: még az egyszerű változtatások is jobb életminőséget eredményeznek az idős és beteg lovak számára

Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is rendkívül fontos a jóllét szempontjából a pihentető alvás. A lovak állva is tudnak szunyókálni, de csak fekve jutnak el a valódi mély alvás fázisába, ami elengedhetetlen a valódi pihenéshez.

 

A 23 éves „Monoceros" nevű arab telivér kanca egy futóistállóban él általa régóta ismert lovakkal együtt. A szakértők szerint a ló ideális tartási körülmények között van tartva. A felvételek azonban azt mutatták, hogy a 10 napos megfigyelési időszak alatt a kanca csak nagyon rövid ideig aludt fekve. „Monoceros” viselkedése drasztikusan csak akkor változott meg, amikor éjszakára külön boxba került társai közvetlen közelében. Akkor majdnem 3 órát töltött fekve – pihentető alvással. A példa egyértelműen mutatja, hogy az idős vagy krónikusan beteg lovak tartásmódbeli változtatásokat igényelhetnek, így alkalmazkodva megváltozott igényeikhez, ami már eltér a fiatal, egészségesebb állatok igényeitől. Egyszerű változtatásokkal az állattartók lehetővé tehetik lovaik számára a megfelelő tartási körülményeket, ezzel is elősegítve az állatok jóllétét.

 

A bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja a Gut Aiderbichllel együtt továbbra is azon dolgozik, hogy javítsa az életminőséget nemcsak a Gut Aiderbichl-birtokokon, hanem minden ló esetében. A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a magyarországi birtokon, hiszen a Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Május 28-án nyílt napra és gyermeknapra várják a látogatókat, ahol a körbevezetések során részletesen megismerhető a lovak életminőségét fejlesztő projekt. Az állatvédelmi szemléletformálás gyermekkorban kezdődik, így a szünidei időszak elején az állatok és a természet közvetlen közelségében gyermektábort szerveznek a birtokon.

 

A legfontosabb időpontok 2023-ban a Gut Aiderbichl Szépalmánál:

 

Nyílt nap és gyermeknap 10-17 óráig (2023.05.28.): helyi termékek, állatsimogató, póniápolás, kézműves foglalkozás, állatetetések. A rendezvény ingyenes és kutyabarát.

Gyermektábor magyar (2023.06.18-23.) és német (2023.08.27-09.01.) nyelven

Állatvédelmi Témahét (2023.10.02-15.)

Adventi vásár (2023.12.09-10. és 16-17.)

 

Gut Aiderbichl információ:

 

A Gut Aiderbichl tevékenységi köre hat különböző európai országra terjed ki. Ausztriára, Németországra, Franciaországra, Romániára, Svájcra és Magyarországra. A Gut Aiderbichl 30 birtokán jelenleg mintegy 6000 állat és 35 különböző állatfaj él. A Gut Aiderbichl 2018 óta üzemelteti a magyarországi Szépalma birtokot.

 

Képfeliratok: (a képek ingyenesek, credit: Gut Aiderbichl)

 

Kép 1+2: (jobbról balra) a Gut Aiderbichl Alapítvány kuratóriumi elnöke Dieter Ehrengruber, Prof. Dr. Florien Jenner, PD Dr. Auer Ulrike, Zsófia és Laura doktoranduszok, akik több mint három éve kutatják a lovak viselkedését.

 

Kép 3-6: Annak érdekében, hogy legfrissebb információkat nyerjenek a lovak viselkedéséről, a bécsi Állatorvostudományi Egyetem csapata néhány napra szenzoros kötőfékekkel látta el a lovakat.

 

Kép 7-9: Jelenleg körülbelül 700 ló él a Gut Aiderbichl birtokain

 

Kérdés esetén:

Gut Aiderbichl Szépalma Nonprofit Kft. – [email protected]

 

A legfrissebb hírek és további információk bármikor elérhetők honlapunkon keresztül, amely immár magyar nyelven is elérhető: https://www.gut-aiderbichl.com/hu/

 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!