Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

Bővülő ügykörök a kormányablakokban

Közszolgálati hír

2019. július 1. napjától

Bővülő ügykörök a kormányablakokban 2019. július 1. napjától

 

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy 2019. július 1-jétől bővül a kormányablakokban azonnal elintézhető ügyek száma, lehetővé vált az Európai Egészségbiztosítási kártya kibocsátása és a TAJ-t igazoló hatósági igazolvány másodlatának kiadása.

 

Európai Egészségbiztosítási kártya

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási kártyával igazolható.

A kártyát 2019.július 1-től a járási hivatalok adják ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya nem állítható ki azon harmadik állambeli személyek részére, akik nem Magyarországon vagy valamely más EGT tagállamban rendelkeznek állandó lakóhellyel.

A kártya kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha érvényességi időn belül megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő.

A kártya a járási hivataloknál személyesen, vagy meghatalmazott útján - kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével - továbbá postai úton, valamint elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül igényelhető.

TAJ kártya másodlat

Az egészségbiztosítási ellátások igénybevétele során egy sajátos azonosító számot, az ún. társadalombiztosítási azonosító jelet (közismertebb nevén TAJ) alkalmazzuk. A TAJ az egészségügyi, szociális, egészség- és nyugdíjbiztosítási rendszerekben – a személyi adatok védelme érdekében bevezetett – személyt azonosító kód.

A TAJ-t elsődlegesen egy kártya formátumú hatósági igazolvány (továbbiakban: TAJ kártya) igazolja, amelyet a Magyarországon született, Magyarországon élő – magyarlakcímmel rendelkező - magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell.

FONTOS

Aki nem rendelkezik TAJ számmal, azonban jogosulttá válik társadalombiztosítási, munkanélküli vagy szociális ellátásra, az továbbra is a lakóhelye/tartózkodási helye szerinti kormányhivatal megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, igényelhet TAJ kártyát az igénylőlap kitöltésével.

A kormányablakokban kizárólag a másodlat kiadása történik, vagyis ha a TAJ-kártya kiállítására azért van szükség, mert a korábbi kártya elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott.

Ezekben az esetekben az újabb TAJ kártya kiállításáért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, melynek összege 3.000.- forint.

A kormányablakok elérhetősége:    http://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!