Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

Pej József 90. születésnapi ünnepség

Közszolgálati hír

Józsi bácsi 90. születésnapja alkalmából minden településvezető köszöntötte Őt.

Születésnapodon, nem kívánunk egyebet,
csendes lépteidet kísérje szeretet.
Szívedben béke, lelkedben nyugalom,
légy nagyon boldog ezen a szép napon.
Szívünk szeret ezt ne feledd,
a legtöbb mit adhatunk;
A családi szeretet

Kedves Ünnepelt! Józsi Bácsi!

A polgármesteri hivatás egyik legünnepibb és legszebb feladatai közé tartozik lakosaink jeles eseményeinek megünneplése, köszöntése. Nagy öröm ezeket a pillanatokat megélni egy közösség életében.

Engedjék meg, hogy néhány gondolatot idézzek Pej Jóska bácsi életútjából.

Jóska Bácsi 1928. február 18.án látta meg a napvilágot Borzaváron Gurdon Anna és Pej István gyermekeként. A családban 6 gyermek született, Jóska bácsi a család legidősebb gyermeke volt, 4 lány és két fiú. Jóska bácsi és testvére István itt élnek Porván.

Elemi iskoláit a borzavári intézményben végezte 6. osztályig, a 7 és 8. osztály már Zircen fejezte be. Középiskolai tanulmányai Pápára vezették, ahol a Közgazdasági Technikumban levelező tagozaton szerzett érettségit. Érettségi után a tanulmányai Szombathelyre szólították, ahol a Tanács Akadémián szerzett szakirányú végzettséget.

1951-ben kezdett dolgozni a porvai tanácsnál irodavezetőként. Ez idő tájt közel 700 lakosa volt településünknek. 1953-ban Jolán nénit Veszprémből haza hívta az akkori tanácselnök adminisztratív kollégának. Az akkori hivatal a Pápai utcában volt található a mostani óvoda épületében.
1955. május 21-én házasságot kötöttek Jolán nénivel, majd két gyermekük született, Mónika és József.

Jóska Bácsi egész életében a köz szolgálatában állt, egész hivatása során Porva, majd később 1963-tól a két község tanácselnökeként végezte felelősségteljes munkáját.

Ez a 90 esztendő sok történelmi eseményt is magában foglal. Hiszen tudjuk, hogy a II. világháborút szinte gyermekként élte meg, 1950–ben az I. Tanácstörvény kihirdetésével megalakultak a tanácsok , járási tanácsok Magyarországon, amelynek Jóska bácsi aktív szereplője volt., említhetjük 1956. nehéz időszakát, vagy az ötvenes évek végén amikor a Tsz. szervezés adott nehéz feladatot tanácsnak és családoknak egyaránt.

Abban az időszakban volt Jóska bácsi településvezető amikor katolikus közösségben nem lehetett szabadon a vallását gyakorolni.

1963. január 1-től Borzavár és Porva községek közös községi tanácsot alkottak egészen az 1990-es önkormányzatiság kialakulásáig. Jóska bácsi munkásságához számos településfejlesztési munka kapcsolódik, engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül ismertessem azokat a fejlesztéseket, amelyeket Jóska bácsi településvezetőként megalkotott:

A Tsz alakítás időszaka aktív és felelősségteljes szervező munkát kívánt a tanácselnöktől és apparátustól egyaránt.

A hatvanas évek elején Porván nagyarányú építkezések kezdődtek meg először a Kőrishegy utcában, majd a mellékutcákban egyaránt, összkomfortos, szép virágos portákat alakítottak ki, ehhez óriási segítséget nyújtott az OTP kedvezményes hitelei a lakosok részére.

Megépítették a község vízvezeték rendszerét, törpe vízművet létesítettek-

Iskola bővítést és korszerűsítést hajtottak végre, amely során nyílászárókat cseréltek, az épület világítás korszerűsítését is elvégezték.
Postát, orvosi rendelőt, mozit és könyvtárat építettek.
Ravatalozó épült mindkét községben, járdák és vízelvezető árkokat korszerűsítettek.
1961-ben megalakult a termelőszövetkezet sportköre labdarúgó szakosztállyal.
1966. novemberében ünnepélyes keretek között adták át az Áfész új üzlet házát Porván.

Kialakult a szociális ellátó rendszer és bevezették a szociális étkeztetést. Kiépült a közvilágítás és két hidat is felújítottak.

Leaszfaltozták a tanácsi utakat. Tűzoltó szertárak épültek mindkét településen. Jóska bácsi munkássága alatt épült meg az óvoda Borzaváron. Azt gondolom, hogy sok olyan fejlesztés valósult meg azok alatt az évtizedek alatt amíg Jóska bácsi településvezetőként szolgálta a közösséget. 1988. június 30-án vonult nyugállományba, amikor a közös községi tanács új elnöke Dombi László lett.

Kedves Jóska Bácsi eljöttünk mindannyian Önt köszönteni 90. születésnapja alkalmából minden településvezető, akik Jóska bácsit követték az elmúlt 30 évben. Szeretnénk a jókívánságainkat és a tiszteletünket kifejezni Önnek. Jó egészséget, szeretetet és még sok szép évet kívánunk Jóska bácsinak családja körében.

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!