Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Porva

A sokszínű település

Magyar Falu Program

Természeti büszkeség Porván: hódok a pataknál

Populáris hír

Cím

A hódok jelenléte Porván különleges környezeti értéket, természeti érintetlenséget jelent...

A hódok jelenléte Porván különleges környezeti értéket, természeti érintetlenséget jelent, amely a községünk erénye és büszkesége, fogalmazott Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

– Tudomásunk szerint már évszázadok óta jelen voltak a hódok Porva község életében, a településen levő patakot is róluk nevezték el. Néhány éve visszatelepültek a falu külterületére, ahol a patak mentén „rendezkedtek be”. Napjainkra életterüket kiterjesztették egész közel a település lakott részéhez, ugyanis alig néhány méterre már láthatóak a hódmunkálatok nyomai – utalt az állatokra a polgármester. Veinperlné Kovács Andrea hozzáfűzte, az önkormányzat szeretne a hódok közelébe néhány kamerát kihelyezni, amely rögzíti az éjszakai állatok mozgását, viselkedését, akik a téli időszakban több hódvárat is építettek az általuk kidöntött fák vékonyabb ágaiból. Ezek stabil építményeknek bizonyultak, ugyanis a hevesebb esőzéseknek is ellenálltak.

A polgármester megemlítette, idén januárban a helyiek azt tapasztalták, hogy a patak vízállása a korábbi évekhez képest jelentősen megemelkedett, amelynek hátterében az itt élő hódpopuláció építő munkája áll. Valószínűleg a megfelelő, zavartalan élettér következményeként jelentősen megnövekedett az állatállomány száma mostanra, így lényegesen jelentősebb „fakitermelést” végeznek. A település elöljárója kiemelte, természeti környezetük rendkívül gazdag, és folyamatosan képesek megújulni a hódok által kitermelt fásszárú növények, ezért egyelőre a körülményeket a természet egyensúlyban tartja. – A hód védett állatfaj, amit az itt élő emberek tiszteletben is tartanak. Az elszaporodásuk másik oka az, hogy nincs természetes ellenségük, amely veszélyeztetné  őket.

A cikk folytatódik a veol.hu oldalon >>

szerző: Kovács Erika

A bélyegkép illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!